Campanile Transformation

Atlanta, Georgia

An Infusion of Style and Urbanity

Built in 1987 as the corporate headquarters for BellSouth, the 20-story, 506,000-SF Campanile Office Building overlooks the prominent intersection of Peachtree and 14th Streets in Midtown Atlanta.  In its original form, the tower was surrounded by a series of paved and landscaped terraces that concealed two levels of below-grade parking and occupied an entire city block.  With the increasing popularity of Midtown and the subsequent demand for Class A office space, Campanile’s Owner, Dewberry Group, embarked upon an ambitious reimagining of the property.

The Campanile Renovation and Expansion consists of three components:  a 6-story, 125,000-SF office and retail podium that surrounds the office tower and rests atop the existing parking garage; a 1-story, 25,000-SF office addition to the roof of the tower; and a renovation of the building’s 3-story Main Lobby.

In the podium, new floors align with the existing floors of the office tower resulting in office floor plates of approximately 45,000-SF. Ground level spaces are occupied by retail tenants that activate the street and contribute to the vitality of the neighborhood.  Terraces at Levels 4 and 6 provide views down Peachtree Street and east towards Piedmont Park, while Ground Level terraces offer space for outdoor dining.  Clad in white marble and charcoal-gray curtain wall with ultra-clear glass, the podium presents a striking, modern image to Atlanta’s most dynamic district.

At the roof of the tower, 25,000-SF of new office space offers some of the best views in the city.  A 30-foot tall aluminum-and-glass screen wall conceal new cooling towers and create a signature crown for the building.

For the Main Lobby, Marcy Wong Donn Logan Architects replaced a dated palette of red granite and brass with white marble, landscaped green walls, and distinctive lighting.  Taking advantage of the lobby’s soaring height, the designers inserted glass-clad conference rooms at Level 2 that project into the atrium and appear to float in space.  Smallwood provided construction documentation for the design.

Leadership

gil_sq.jpg
Principal
greg_square.jpg
Principal
Michael Brown, Architecture, Associate
Associate